Bilim üzerine okuyabileceğiniz en etkili kitaplar

Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattığınızda dünyaya baktığınız pencerenin camlarını silmişsiniz gibi hissedersiniz. Bilim, sadece formüller veya laboratuvar önlüklerinden ibaret değil; aslında her birimizin içinde taşıdığı o bitmek bilmeyen “Neden?” sorusunun cevabıdır.

Sitede teknik konuları, güncel gelişmeleri her zaman konuşabileceğimiz kategorilerimiz mevcut ama bugün biraz daha derine, bu merakı körükleyen başucu kitaplarına inelim istedim. Kendi kütüphanemden seçtiğim, okurken altını çizmekten yorulduğum ve “Keşke bunu daha önce okusaydım” dediğim o etkili eserlerden birkaçı:

1. Kozmos – Carl Sagan

Eğer gökyüzüne her baktığınızda o sonsuz boşlukta kendinizi hem çok küçük hem de çok değerli hissetmek istiyorsanız, bu kitap sizin kutsal kitabınız olmalı.

• Benim Notum: Sagan’ın en büyük yeteneği, karmaşık astrofiziği bir şiir tadında anlatması. Kara delikleri ya da yıldızların yaşam döngüsünü anlatırken aslında bize insan olmanın ne demek olduğunu hatırlatıyor. Bilimle aranızda soğuk bir mesafe varsa, bu kitap o buzları tamamen eritiyor.

2. Incognito: Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

“Ben” dediğiniz o kişi, aslında beyninizin yürüttüğü devasa operasyonun sadece çok küçük bir kısmından haberdar.

• Benim Notum: Bu kitabı bitirdiğinizde kendinizi bir yabancı gibi hissedebilirsiniz. Kararlarımızı kim veriyor? Neden bazen kendimize bile engel olamıyoruz? Nörobilimi bir dedektif romanı sürükleyiciliğinde okumak istiyorsanız kaçırmayın. Zihninizin arka planında dönen dolapları öğrenmek hem ürkütücü hem de muazzam.

3. Tüfek, Mikrop ve Çelik – Jared Diamond

Neden bazı toplumlar teknolojik olarak ilerlerken diğerleri geride kaldı? Cevap sandığınız gibi “zeka” değil, tamamen coğrafya.

• Benim Notum: Tarihe ve antropolojiye bakış açımı kökten değiştiren bir eser. İnsanlık tarihini savaş meydanlarından çıkarıp; bitkilerin, hayvanların ve mikropların gözünden anlatıyor. Dünyadaki adaletsizliğin kökenlerini anlamak için okunması gereken en temel kaynaklardan biri.

4. Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman! – Richard P. Feynman

Bir Nobel ödüllü fizikçi düşünün; aynı zamanda kasa hırsızı, bongo davulcusu ve tam bir şaka makinesi.

• Benim Notum: Bilim insanlarının “sıkıcı” olduğuna dair o eski klişeyi yerle bir eden bir kitap. Feynman’ın hayata karşı duyduğu o çocuksu merakı okudukça, sadece bilime değil hayata karşı da iştahınız kabarıyor. “Anlamadığın bir şeyi başkasına basitçe anlatamıyorsan, onu tam öğrenmemişsindir” felsefesini ondan öğrendim.

Sizin raflarınızda durum ne? Listeye eklemek istediğiniz, “Bunu okumadan bilim forumunda takılmayın” dediğiniz o özel kitap hangisi? Yorumlarda buluşalım, listeyi birlikte büyütelim.