Selamlar herkese, bugün bilimforum.com sakinleriyle sinema tarihinin en etkileyici işlerinden birini, Christopher Nolan’ın başyapıtı Interstellar’ı tekrar masaya yatırmak istedim. Bu filmi kaç kez izlediğimi ben bile unuttum ama her seferinde sanki ilk kez "Gargantua"yı görüyormuşum gibi heyecanlanıyorum.
1. Bilimsel Gerçekçilik ve Görsel Şölen
Kip Thorne gibi bir fizikçinin danışmanlığında hazırlanan bu film, kara deliklerin ve solucan deliklerinin görselleştirilmesinde çığır açtı. Olay ufkunun o muazzam görüntüsü sadece bir efekt değil, matematiksel bir modelleme. Miller’ın gezegenindeki dev dalgalar veya o muazzam sessizlik… Nolan bize uzayın ne kadar “boş” ama aynı zamanda ne kadar “dolu” olduğunu hissettiriyor.
2. Zaman: En Acımasız Boyut
Filmin asıl can yakan noktası zaman genişlemesi (time dilation). Cooper’ın gemiye döndüğünde çocuklarının büyüme mesajlarını izlediği o sahne… Bilimin en soğuk gerçeğinin, bir babanın en büyük dramına dönüşmesini izlemek her seferinde boğazımı düğümlüyor. Murphy ile olan o bağ, aslında filmin temel dayanağı: “Sevgi, zaman ve mekanın ötesine geçebilen, algılayabildiğimiz tek şeydir.”
3. TARS ve Mizah Faktörü
Sadece dram ve bilim yok; TARS ve CASE gibi robot tasarımları bile alışılagelmiş “insansı robot” klişesinden ne kadar uzak ve özgün. TARS’ın dürüstlük ve mizah ayarlarıyla olan o diyalogları, filmin o yoğun atmosferinde bize nefes aldırıyor.
4. Hans Zimmer Dokunuşu
Tabii ki o kilise orgu temalı müziklerden bahsetmeden olmaz. Zimmer, müziğiyle bizi sadece uzaya değil, adeta başka bir boyuta taşıyor. Müziğin yükseldiği o kenetlenme (docking) sahnesindeki gerilim, sinema tarihinin zirve noktalarından biri.
Interstellar benim için sadece bir film değil, insanoğlunun merakının ve sevginin sınırlarını zorlayan bir yolculuk. Dünyamızın değerini bilmemiz gerektiğini hatırlatırken, gözümüzü de her zaman yıldızlarda tutmamız gerektiğini öğütlüyor.
Sizler bu film hakkında ne düşünüyorsunuz? Miller’ın gezegenindeki o 23 yıllık kaybı siz kaldırabilir miydiniz? Yorumlarınızı bekliyorum ![]()